3. Korvaako tekoäly tulevaisuudessa ihmisen roolin?

Johdanto

Seuraava blogikirjoitus pohjautuu digitaalisen liiketoiminnan kurssilla pidettyyn DAIN Studios -yrityksen perustajan Ulla Kruhse-Lehtosen vierasluentoon 27.9.2022. Luento käsitteli tekoälyä, dataa, sen analysoimista ja mittaamista.

Kuva 1. Tekoäly












Tekoäly osana teknologian kehitystä

Tekoäly on osa tietojenkäsittelytiedettä ja oleellinen osa teknologian kehitystä. Termillä tarkoitetaan älykkäiden koneiden ja ohjelmien luontia. Koneet ja ohjelmat ohjelmoidaan matkimaan ihmisen älyyn liittyviä taitoja kuten esimerkiksi päättelyä ja ongelmanratkaisukykyä. Käytännössä koneistolle luodaan kyky suorittaa ja käsitellä tiettyjä, sille määrättyjä tehtäviä omin keinoin. (CGI 2022.) 

Tekoäly perustuu datan keräämiseen ja sen käsittelemiseen. Ilman dataa ei tekoälyä olisi. Kun tekoälyä aletaan hyödyntämään erimerkiksi yrityksen toiminnassa, tulee panostaa datan määrään, keräämiseen ja laatuun. On myös tärkeää ymmärtää, mitä datasta halutaan selvittää, jotta tekoälystä on hyötyä yrityksen toiminnalle. 



Kuva 2. Data







Tekoäly arjen helpottajana

Oletko koskaan miettinyt, mitä kaikkea tekoäly pitää sisällään? Luennolla itse sain paremman ymmärryksen siitä, kuinka paljon keinoälyä oikeasti hyödynnetään päivittäisessä elämässä. Esimerkiksi mainosten ja sisällön personointi, itseajavat autot ja erilaiset äänentunnistuslaitteet perustuvat tekoälyyn. Tekoälyn hyödyntäminen myös eri aloilla on kasvanut huimasti viime vuosien saatossa. Teollisuudessa, markkinoinnissa, peleissä ja lääketieteessä on alettu käyttämään yhä enemmän tekoälyn tuomia hyötyjä. Etenkin ihmisten työn tekemisen korvaaminen automaatiolla on kasvanut. Kaupoissa itsepalvelukassat ovat olleet suuressa suosiossa, logistiikkakeskuksissa tavaroiden poiminta tapahtuu tekniikkaa hyödyntäen, lääketieteessä erilaisia leikkauksia hoidetaan robottien avulla ja lentokentillä turvatarkastuksia tehdään konenäön avulla.


Kaikki eivät tosin pidä automatisaatiota itsestään selvyytenä. Se herättää monissa eriäviä mielipiteitä, paheksuntaa ja jopa pelkoa.

Automatisaatio - ihmisten korvaaja

Monesti on kuullut tekoälyn kehittyessä, että ihmisten työpaikat häviävät, kun roboteilla aletaan korvaamaan ihmisten työtehtäviä. Useimmiten tällaisia kommentteja on kuullut vanhemmalta sukupolvelta, jotka eivät välttämättä ymmärrä täysin tekoälyn tarkoitusta. Media myös pelaa korttinsa ennakkoluulojen kasvattajana tuottamalla elokuvia ja sarjoja, joissa tekoäly maalataan negatiiviseen valoon. Todellisuudessa tavoitteena on automatisoida mm. sellaiset työtehtävät, jotka ovat yksinkertaisia, rutiininomaisesti toistuvia tehtäviä ja kouluttaa työntekijät sellaisiin tehtäviin, joihin tekoäly ei kykene, kuten esimerkiksi luovaan ajatteluun. Tekoälylle taas jää tehtäväksi suurien datamäärien käsitteleminen, analysointi ja päätöksien teko nopealla käsittelyllä. Tekoälyn avulla kerätystä datasta saadaan kaikki mahdollinen irti, mikä ihmisen käsittelemänä ei olisi läheskään yhtä tarkka.

Kuva 6. Tekoälyn hyödyntäminen töissä








Ennakkoluulot pois

Tietämättömyys aiheuttaa monissa pelkoa ja epäilystä. On luonnollista kyseenalaistaa isoja muutoksia, kuten tekoälyn massiivista kehitystä ja suosiota. Mutta kannattaa muistaa, että maailma on luotu kehittymään ja jo vuosikausia ihmiset ovat vieneet muutosta eteenpäin. Vaikka automatisaatio vie osan tämänhetkisistä töistä, on pulaa tekijöistä monissa muissa työtehtävissä. En myöskään epäile, etteikö uusia työtehtäviä kehitettäisi sopeutuaksemme muuttuvaan maailmaan. Ennakkoluulottomasti uutta kohti, vaikka tekniikka kehittyy, ihmistä tarvitaan aina. 


Lähteet

CGI. 2022. Mitä on tekoäly? Luettavissa https://www.cgi.com/fi/fi/mita-on-tekoaly Luettu: 7.10.2022
Kuva 1. Tekoäly Katsottu 8.10.2022
Kuva 2. Data Katsottu 8.10.2022
Kuva 3. Tekoäly lääketieteessä Katsottu 8.10.2022
Kuva 4. Itsepalvelukassa Katsottu 8.10.2022
Kuva 5.Itseajava auto Katsottu 8.10.2022
Kuva 6. Tekoäly töissä Katsottu 8.10.2022

Rosaliina

Kommentit

  1. Hei! Teksti oli todella mukaansa tempaava, helppolukuinen ja mielenkiintoinen. Kirjoitit aiheesta selkeästi ja otsikot ja kuvat teki tekstistä elävämmän. Tekoäly herättää tunteita ja ajatuksia ihmisissä ja toit hyvin eri näkökulmia esiin! Uskon, että kirjoitit osaksi myös oman näkökulman kautta, mutta olisin toivonut, että tuot vielä selkämmin esiin mitkä ovat omat mielipiteesi aiheeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teksti herätti myös tunteita, sillä itselläni on juurikin epäilyksiä tekoälyn suhteen, mutta samalla odotan innolla sen tuomia mahdollisuuksia :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2.1 Digitaaliset kanavat yrityksen näkyvyyden lisääjänä

Digitaalinen tulevaisuus - uhka vai mahdollisuus?

4.1 Tekoälyn monet kasvot