4.1 Tekoälyn monet kasvot

Johdanto ja omaa pohdintaa

Edellisessä blogipostauksessani käsittelin hieman jo tekoälyä, mutta nyt syvennytään tarkemmin aiheeseen. Millaisia ajatuksia tekoäly sinussa herättää? Ovatko ne enemmän negatiivisia vai positiivisia? Vai oletko neutraali asian suhteen? Oma käsitykseni tekoälystä ennen digitaalisen liiketoiminnan kurssia oli lähinnä median muovaama. Ajatusmallina robotit, jotka näyttävät ihmisiltä ja käyttäytyvät kuin ihmiset. Koska tykkään vapaasta ilmaisusta taiteen avulla, oli termin tieteellinen puoli minulle melko uutta.

Kuva 1. Robotti






Tieteellinen näkökulma

Tekoäly on osa tietojenkäsittelytiedettä ja oleellinen osa teknologian kehitystä. Termillä tarkoitetaan älykkäiden koneiden ja ohjelmien luontia. Koneet ja ohjelmat ohjelmoidaan matkimaan ihmisen älyyn liittyviä taitoja kuten esimerkiksi päättelyä. Käytännössä koneistolle luodaan kyky suorittaa ja käsitellä tiettyjä tehtäviä omin avuin. (Tekoäly.info 2022.)

Median maalaama kuva vs. todellisuus

Mielestäni tekoäly on kiehtova aihe, sillä se nostaa käsitteenä useissa meistä eriäviä mielipiteitä. Mediassa ja viihteessä tekoäly usein kuvataan ihmisyyden ja ihmiskunnan suurena uhkana. Esimerkiksi elokuvissa ja sarjoissa kuten Ex Machina (2014) ja Westworld (2016-), tekoäly kehittyy ihmisen käsistä ja löytää oman tajunnan. Tietämättömyys tunnetusti aiheuttaa monille pelkoa ja epäluottamusta ja sen takia taiteen avulla on helppo luoda ristiriitaisia kuvia niistä nauttijoille. Itse olen suuri taiteen ystävä ja rakastan, kuinka sen avulla voidaan haastaa todellisuuden kuvaa. Tosin taiteen suurkuluttajana täytyy välillä muistutella itselleen, mikä on totta ja mikä fiktiota.

Kuva 2. Westworld posteri



Todellisuudessahan tekoäly pysyy edelleen ihmisen kontrollin alaisena. Kuuntelin Jargomankelin podcastin ”Mistä oikeasti tekoälyssä ja koneoppimisessa on kyse?”. Podcastissa asiantuntija Antti Merilehto vastasi yleisiin myytteihin ja kysymyksiin, joita ihmisillä saattaa herätä, kun puhutaan tekoälystä. Merilehdon mielestä keinoäly on ennemminkin mahdollisuus kuin uhka ihmiskunnalle. Hänen mielestään esimerkiksi Suomi tulee jäämään jälkeen, jos tekoälyn ja koneoppimisen junasta jäädään pois. Tekoälyä ei myöskään tulisi pelätä, vaikka media on luonut kuvan robottien maailmanvallankumouksesta. Tekoäly ei pysty emotionaaliseen tai luovaan ajatteluun, eikä sillä ole omaa ajatuksen kulkua niin kuin ihmisellä. 

Monta eri näkökulmaa, yksi totuus

Pinnalla olevat aiheet puhuttavat aina ja tekoäly on yksi näistä. Koska suurimmalle osasta tekoäly käsitteenä on vielä melko uusi, on mielikuvia helppo manipuloida. Etenkin negatiiviset uutiset ja kertomukset jäävät tunnetusti ihmisten mieleen paremmin. Mielestäni taiteessa kauhukuvia saa esittää ja pitääkin, mutta vastuu on katsojalla, miten aiheen käsittää ja ymmärtääkö, missä todellisuus ja fiktio eroavat. 

Kuva 4. Fiktio ja todellisuus







Lähteet

Jargonmankeli. 2018. Mistä oikeasti tekoälyssä ja koneoppimisessa on kyse? Kuunneltavissa: Mistä oikeasti tekoälyssä ja koneoppimisessa on kyse?”. Kuunneltu 10.10.2022
Tekoäly.info. 2022. Mitä tekoäly on? Luettavissa: https://xn--tekoly-eua.info/mita_tekoaly_on/ Luettu 12.10.2022

Kuva 1. Robotti Katsottu 11.10.2022
Kuva 2. Westworld posteri Katsottu 11.10.2022
Kuva 3. Ex machina posteri Katsottu 11.10.2022
Kuva 4. Fiktio ja todellisuus Katsottu 12.10.2022

Rosaliina

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2.1 Digitaaliset kanavat yrityksen näkyvyyden lisääjänä

Digitaalinen tulevaisuus - uhka vai mahdollisuus?